9 essentiële vaardigheden voor producenten van elektronische muziek — Pro-audiobestanden

Artikel Inhoud

Elke grote producent heeft veel tijd en energie gestoken in het perfectioneren van hun ambachtelijke en creatieve benadering. Hieronder vindt u een aantal punten waarmee u rekening moet houden in uw persoonlijke zoektocht om een ​​succesvolle muziekproducent te worden.

1. Technische gehoortraining

Weten wanneer iets goed klinkt en weten waarom het goed klinkt, zijn twee totaal verschillende ideeën. De eerste is intuïtief en algemeen. Iedereen kan een mening over muziek claimen en er zijn veel veelvoorkomende bijvoeglijke naamwoorden die mensen elke dag gebruiken. Maar het kennen van de specifieke taal van audio is cruciaal om effectief te communiceren met artiesten, muzikanten en technici. Maar weten hoe u moet verwijzen naar de bijzonderheden van een proces zoals filteren of compressie is slechts de helft van het probleem. Weten hoe een bepaald proces of parameteraanpassing het geluid zal beïnvloeden voordat uitvoering staat centraal. Jason Corey spreekt van de term isomorfe afbeelding als een middel om “technische en technische parameters te verbinden met perceptuele attributen.” (Corey 6)

Simpel gezegd verwijst dit naar het idee om de gevolgen van een parameterwijziging of een specifiek proces te kennen voordat deze plaatsvindt. Zonder deze kennis zou het productieproces een eeuwige zoektocht zijn naar het perfecte geluid door blind vallen en opstaan. Het is dus cruciaal voor producenten om het effect te kennen van de tools die ze tot hun beschikking hebben en een manier om dit soort vaardigheden te verbeteren is door technische gehoortraining-apps te gebruiken, zoals:

1. Quiztones (van The Pro Audio Files)

2. hoorEQ

3. StudioOren

In slechts 10 minuten per dag zullen deze handige kleine apps u vertrouwd maken met de effecten van processen zoals EQing/filtering, compressie, galm, vertraging, verzadiging, enz. Ze zullen ook uw gevoeligheid en het vermogen om frequentie te identificeren verfijnen. bereiken en subtiele veranderingen in amplitude. De beste manier om te oefenen is natuurlijk door te doen, dus zoek zoveel mogelijk middelen om te mixen om te oefenen met het werken met onbewerkte sessie-opnames. Hier zijn een aantal bronnen voor ongemixte sessietracks:

1. Cambridge Music-technologie

2. Live vanuit het lab – Telekunken

3. Pro-audiobestanden op aanvraag biedt meer dan 20+ multitrack-sessies om instructievideo’s voor leden te begeleiden

2. Muzikale gehoortraining

Traditionele muzikale gehoortraining is net zo belangrijk voor een muziekproducent. U moet minimaal basisakkoordkwaliteiten, intervallen, algemene akkoordprogressies, meters en ritmes kunnen onderscheiden. Hoe geavanceerder je begrip van theorie, hoe boeiender je werk zal zijn, omdat je meer tools en ideeën in je muzikale mindset zult hebben.

Net zoals technische gehoortraining je helpt om met een technicus te communiceren, kan muzikale gehoortraining het creatieve proces aanzienlijk versnellen. Rondneuzen op een toetsenbord om een ​​mooie intonatie te vinden die werkt, is prima. Soms kan een beetje vrije improvisatie verbluffende resultaten opleveren. Maar als je eenmaal het akkoord hebt gevonden, kun je het naar een hoger niveau tillen als je het kunt identificeren. Het schrijven van een eenvoudige leadsheet kan een muziekstuk in letterlijk seconden communiceren met een getrainde muzikant, in tegenstelling tot het nauwgezet beschrijven van elke noot die je speelt van akkoord tot akkoord. Er zijn verschillende apps en bronnen voor muzikale gehoortraining, zoals:

1. Tenuto

2. Goed oor

3. Oormeester

Zie dit soort werk als auditieve gymnastiek. Dagelijkse jumping jacks voor de oren.

3. Het genre begrijpen

Als je in specifieke genres werkt, moet je je bewust zijn van enkele gemeenschappelijke kenmerken die de muzikale categorie identificeren: tempo, textuur, instrumentatie, vorm en structuur, idiosyncratische audioverwerkingstechnieken en grote artiesten. In het uitstekende boek Muziek maken — 74 creatieve strategieën voor producenten van elektronische muziek, Dennis DeSantis noemt het idee om een catalogus van attributen (DeSantis 22). Dit houdt in dat je een favoriet muziekstuk neemt en alles zorgvuldig analyseert – tempo, harmonie, melodie, instrumentatie, vorm, verwerking, enz. Door deze informatie vervolgens als een soort sjabloon te gebruiken, kun je je eigen muziek maken op basis van de onderliggende concepten die resoneren met jou. Het is een geweldige manier om een ​​stuk te schrijven en heeft als bijkomend voordeel dat het je een dieper begrip van het genre geeft.

4. Fouten kunnen groot zijn!

Het vermogen om toevallige gebeurtenissen in het productieproces te herkennen, kan buitengewoon vruchtbaar zijn. Zelfs wanneer u alles “juist” probeert te doen, kunt u een geluid of aberratie tegenkomen die onverwachte en opwindende resultaten oplevert. Als je dat doet, negeer het dan niet omdat het “fout” is. Onderzoek het als een nieuwe mogelijkheid. Zelfs als het niet in het huidige project past, noteer het dan en bewaar het idee voor toekomstig gebruik. Hoewel kunstmatige-intelligentietechnologie misschien nog maar een paar jaar verwijderd is van het passeren van de Turing-test, Ik ben er niet van overtuigd dat een computer kan worden geprogrammeerd om de schoonheid van fouten te herkennen.

5. Mogelijkheid om een ​​geweldige prestatie te inspireren

Er zijn geen regels om inspirerend te zijn, want elke artiest en ingenieur is anders. Maar ik denk dat in termen van leiderschap in het algemeen (en je kunt een producent zien als de leider van een project), er een paar simpele dingen zijn om in gedachten te houden:

 • Wees positief en energiek – dit kan besmettelijk zijn
 • Wees een goede medewerker – bereid om naar nieuwe ideeën te luisteren en ze uit te proberen zodra ze zich voordoen
 • Wees een goede communicator – weet wanneer je specifiek moet zijn en wanneer je open moet zijn
 • Wees een constructieve criticus – weet hoe en wanneer alternatieven en oplossingen te bieden
 • Wees creatief – out-of-the-box denken zal anderen inspireren hetzelfde te doen
 • Wees van harte toegewijd aan het project – alles wat minder is, zal voor de hand liggend en contraproductief zijn
 • Wees zelfverzekerd – ook dit is besmettelijk
 • Wees een rebel – regels zijn geweldig, want zonder hen zou er niets zijn om te breken

6. Diepgaande kennis van de software en hardware

Alles weten over de beschikbare software is duidelijk essentieel, niet alleen om een ​​succesvol project te realiseren, maar ook om dat binnen een redelijke tijd te realiseren. Het creatieve moment kan broos zijn en stoppen om iets op te zoeken in een handleiding kan snel een einde maken aan een anders creatieve vlaag. Als er iets moet gebeuren en je weet niet zeker hoe je dit meteen moet doen, maak dan een notitie, zoek een snelle oplossing en ga door. U kunt de details later uitwerken. De tijd om dingen op te zoeken en jezelf te onderwijzen is tussen projecten. Gebruik die tijd om te experimenteren, lees over die paar mysterieuze parameters die je blijft zien, ontdek hoe je repetitieve taken sneller kunt uitvoeren met toetscommando’s, bekijk enkele tutorials, enz. Er is een tijd en een plaats om de technologie te verkennen; kies die tijd verstandig.

7. Diepgaande kennis van creatieve mix- en opnametechnieken

Net als bij software is het belangrijk om autodidactisch te zijn en elke dag meer over je vak te leren. Nogmaals, het leren van nieuwe technieken kan het beste worden overgelaten voor de tijd tussen projecten, behalve voor degenen die toevallig opduiken, zoals hierboven besproken. Er is geen gebrek aan artikelen en video’s over het onderwerp audioproductie. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om nieuwe kennis op te doen, gezien de ongekende toegankelijkheid voor iedereen met een smartphone. Dus om een ​​citaat te parafraseren van: Carl Schröder, de grote jazzpianist en voormalig leraar van mij, zal ik deze woorden met u delen: “Terwijl u slaapt, leert iemand anders.” Zoete dromen.

8. Muziektheorie

Gerelateerd aan de hierboven besproken muzikale gehoortraining is het gebied van de muziektheorie. Deze term doet veel producenten ineenkrimpen. Ik heb meer dan één persoon tegen me horen zeggen: “Ik speel op het gehoor en ik ben blij met de resultaten” of “Ik ben bang dat als ik probeer het te begrijpen, alles verpest zal worden.” Dit is voor mij, bewust of niet, een uiting van pure luiheid. Het idee dat niet weten beter is dan weten is contra-intuïtief en belachelijk. Als iemand die aan beide kanten van het hek heeft gestaan, wil ik zeggen dat het absoluut beter is om aan de kant te staan ​​die het weet. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat kennis van muziektheorie verwend hun creatieve visie. In feite net het tegenovergestelde. Ze waren ineens in staat hun puur intuïtieve keuzes te begrijpen en konden die ideeën nog verder uitbouwen. Bovendien stelt kennis van theorie je in staat om dieper in het werk van anderen te graven en hun creatieve benadering te ontdekken – zeer eye-openend en inspirerend! Ten slotte versnelt het de zaken radicaal als je ideeën aan artiesten moet communiceren, zang moet arrangeren, on-the-fly wijzigingen moet aanbrengen in een sessie, enz. Tijd is letterlijk geld als mensen op tijd zijn, dus wees voorbereid. Neem de tijd om de grondbeginselen van de muziektheorie te leren, ik garandeer je dat het ergens op de weg zijn vruchten zal afwerpen.

9. Management- en leiderschapsvaardigheden

Time management, money management en people management kunnen allemaal deel uitmaken van de rol van een producent. Dingen om te overwegen:

 • Wees georganiseerd – zorg dat alle relevante contact- en planningsinformatie voor alle partijen direct toegankelijk is
 • Wees duidelijk – zorg ervoor dat iedereen zijn specifieke rol en verwachtingen kent
 • Wees respectvol – voor de tijd, het vakmanschap en de creativiteit van alle betrokkenen
 • Wees kalm – ook dit kan besmettelijk zijn; in paniek raken of in paniek raken helpt nooit een situatie
 • Wees een leider – dit betekent simpelweg verantwoordelijkheid nemen, proactief zijn, zowel succes als mislukking delen, vertrouwen wekken en gemakkelijk zijn om mee samen te werken

conclusies

Een geweldige producer zijn, gaat over het maken van geweldige muziek. Maar zoals elk vakgebied zijn er bepaalde vaardigheden die een beter resultaat in een kortere tijd mogelijk maken. Veel van de hierboven genoemde dingen zijn gezond verstand en kunnen worden geëxtrapoleerd naar andere activiteiten dan het produceren van muziek. Bij de omgang met mensen zijn er veel cross-overgebieden, ongeacht de aard van het project. Denk niet dat de muziekbusiness op de een of andere manier anders is. Als er iets is, kan het in dit opzicht moeilijker zijn, omdat er rekening moet worden gehouden met het ego van de kunstenaar, om nog maar te zwijgen van dat van jou. De technische vaardigheden en theoretische kennis die essentieel zijn voor producenten zijn waarschijnlijk gemakkelijker te bereiken dan communicatieve vaardigheden, die niet gemakkelijk uit een boek kunnen worden geleerd. Om uw kans op succes te vergroten, moet u gewoon overal goed in zijn. Hoe is dat voor advies

Referenties

Corey, Jason en David H. Benson. Audioproductie en kritisch luisteren: technische gehoortraining. Routledge, Taylor & Francis Group, 2017.

De Santis, Dennis. Muziek maken: 74 creatieve strategieën voor producenten van elektronische muziek. Ableton AG, 2015.


Bekijk mijn andere artikelen, recensies, interviews, en mijn video-tutorialreeks, Synthese 101 exclusief beschikbaar op The Pro Audio Files.

Volg me op Twitter: @PMantione
Instagram: philipmantione

Philip Mantione

Philip Mantione

Philip Mantione is een componist, synthesizer, gitarist, pedagoog en geluidskunstenaar die actief is in de experimentele muziekscene van LA. Zijn muziek is wereldwijd te zien geweest op festivals, musea en galerieën. Zijn huidige project is TriAngular Bent, een elektro-akoestisch trio met Don Preston (stichtend lid van Frank Zappa’s Mothers of Invention) en circuitbendingvirtuoos Jeff Boynton. Details bij philipmantione.com

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Bjornleukemans
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0